Bir Türk Bilim insanının Buluşu: Solar Işıltı
Bir Türk Bilim insanının Buluşu: Solar Işıltı
Türk bilim insanı Murat Okandan, Sandia Ulusal Laboratuarında 16 yıldır çalışan bir Türk bilim adamı idi. 2015 yılında kendi startup şirketi mPower Teknolojiyi kurmak için uzun yıllar çalıştığı iş yerinden ayrıldı ve şimdi güneş enerjisi konusunda çok önemli bir buluşa imza atmak üzere.
“Güneş Işıltısı” şeklinde tercüme edebileceğimiz mikro güneş hücreleri, günlük yaşamımızdaki herhangi bir objeyi (tekstil ürünleri dahil olmak üzere) güneşten elektrik üretir hale getiriyor. Okandan, patent-ürün geliştirme ve ilk ticari uygulamalar için de eski çalıştığı şirket olan Sandia ile bu hafta içinde özel bir lisans anlaşması yaptı.
MEPV (MicroSystems Enabled PhotoVoltaics), “Güneş IşıIltısı” olarak da bilinen minyatür güneş hücreleri yapmak için mikro tasarım ve mikro fabrikasyon teknikleri kullanıyor. Yüksek verimli bu özel hücreler uydulara ve dronlara, biyomedikal ve tüketici elektroniklerine ve tekstil ürünlerine entegre edilebilir ve kolay entegrasyon için kağıt gibi katlanabilir.
Kaynak: www.solarbaba.com
Okandan, ayrıca olası yeni şekiller ve malzemeler ile binalarda güneş enerjisi sistemlerinin daha hızlı kurulumunu mümkün kıldığını açıkladı. Ürün, standart silikon fotovoltaik (PV) hücrelere göre daha yüksek voltaj, daha fazla güvenilirlik ve daha düşük enerji maliyeti sunuyor.
Okandan yeni buluşu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Silikonun temel sınırlamaları, onu eğip bükersen çatlayıp parçalanacak olması” dedi. “Teknolojimiz, yüksek verimli, yüksek güvenilirliğe sahip silikon PV’nin tüm avantajlarını korurken neredeyse tamamen kırılmaz olmasını sağlıyor. PV’yi, esnek malzemeler gibi daha önce mümkün olmayan yollarla entegre etmemize ve daha hafif ağırlıklı, daha geniş alanlı modüllerde ve daha hızlı uygulamalara olanak tanır. “
Okandan, standart silikon PV’nin, daha çok gümüş veya bakır gerektiren ve maliyeti arttıran hücre/modül seviyesinde düşük voltaj ve yüksek akım ile çalıştığını söyledi. “Güneş Işıltısı” ise daha az metal bulunan yüksek voltajlı ve düşük akımlı konfigürasyonlara izin verir ve entegre güç elektroniği ile uyumludur. Aynı teknoloji, uydular, uçaklar ve taşınabilir güç uygulamalarında önemli avantajlar sağlıyor.”
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!