Balıkçılık Malzemeleri, Balıkçılık Ekipmanları, Oltalar, Kamışlar, Perpa Ticaret Merkezi, Balıkçılık malzemelerinin de Merkezi
Balıkçılık Malzemeleri Nelerdir?
Balıkçılık Malzemeleri
Olta Takımları
Olta Kamışları
Olta Makineleri
Sahte Balıklar
Silikon Sahteler
Metal Jigler
Kaşıklar
Kalamar Zokaları
Kabura Slider Sahte Yemler
Trolling / Sırtı Sahteleri
Vibrasyonlu Sahte Balıklar
Downrigger
Outrigger
Olta İğneleri
Jig İğneleri
Olta Kurşunları
Misinalar
Fırdöndü-Klips-Halka
Livar – Kepçe
Kamış Yuvası
Balıkçılık Kıyafetleri
Balıkçılık Aksesuarı
Balıkçılık Kutu ve Çantaları
Olta Pazarı
Balıkçılık sporu çok eski yıllara dayandığı için kullanılan malzemeler de dönemin yeterliliklerine göredir. İlkel malzemeler ile başlayan spor, teknoloji ve bağlı olarak sporun da gelişmesi ile değişmiştir. Ahşap malzemelerden kamış, sepet ve ağlara kadar gelmiştir.
Balıkçılık sporuna yeni başlayanlar için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle tecrübe oldukça önemlidir. Yemli av ile başlamanız gereken spor için hedefinizdeki balıklar çupra, levrek, mercan, barbun ve mırmır olabilir.
Yem olarak ise karides kullanabilirsiniz. Kendi yaptığınız ya da satın aldığınız kamış ile ailenize denizin en lezzetli balıklarını tutabilirsiniz. Ancak yeni başlayan biri olarak önce hangi balığı nerede tutacağınızı belirlemelisiniz.
Sonrasında ise, malzemelerinizi hazırlayarak hobinize başlayabilirsiniz. Başlangıç olarak kullanmanız gereken malzemelerin başında 3 metre veya üstünde, en az 30 ile 250 gram arası kurşun atabilme özelliğine sahip hafif bir kamış yer alır. Makine ise 5000 ile 8500 misina sarım yatağına sahip düşük ya da orta kaliteli olabilir.
Hava ve dalga durumuna göre kurşun seçmelisiniz. Dalgalı ve rüzgarlı denizde ağır, sakın bir havada ise hafif kurşun tercih etmeniz gerekir. Farklı renklerde şamandıra seçerek de kurşunun dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, yanınızda bulundurmanız gereken malzemeler arasında plastik solucan ya da sahte yem, fırdöndü, klips, misina makası, ilk yardım seti ve iğne çıkarıcı da yer almaktadır.
Yaşadığınız bölgeye göre balığınızı seçmenizde fayda var. İstanbul’da istavrit tutarak başlayabilirsiniz. Bunun için de yeşil veya parlak beyaz bir çapari takımı balığın dikkatini çekeceği için kolaylık sağlar.
Başlangıç için isteğinize bağlı olarak değişse de, kova ve malzeme çantası gibi ekipmanlara ihtiyacınız yoktur. Temel olta malzemeleri satın alarak keyifli hobinize başlayabilir ve daha sonra malzemelerinizi genişletebilirsiniz.
Balıkçılık Malzemeleri Nelerdir?
LRF
Jigging
Slow Jigging / SPJ
Olta Kamışları
Olta Kamışı nedir?
Olta Kamışları genel olarak canlı veya sahte yemi, olta iğnesiyle beraber balığa en yakın mesafeye ulaştırmaya yardımcı olan, amatör ve sportif balıkçılığın değişmez aksesuarları olarak tanımlayabiliriz. Olta kamışlarının üretiminde grafit karbon, fiberglas, kompozit gibi malzemeler kullanılmaktadır. Kamışlar farklı kullanım alanlarına göre değişik aksiyonlara sahiptir.
Fiberglas Olta Kamışının Özellikleri Nelerdir?
Fiberglas olta kamışları, fiyat olarak en uygun kamışladır. Esnektirler, dayanıklıdırlar, fakat kaldırma gücü ve hassasiyet açısından ise en az güç ve hassasiyete sahip kamışlardır. Özellikle tekne olta kamışı modellerinde kaldırma gücünü artırmak için dolgu malzemeleriyle desteklenmektedirler.
Bu tip kamışlar dolgu kamış olarak adlandırılır. Kullanılan fiber cam elyaf yoğunluğundan dolayı ağır yapıdalardır. Esnek olmasının avantajı ağır yemleri yumuşak bir şekilde hareket ettirmenizi sağlamasıdır. Fiber olta kamışları genellikle orta ve yavaş aksiyona (medium action, soft action) sahiplerdir.
Bunun yeni başlayan olta balıkçıları için avantajı, yumuşak ağızlı bir balıkla mücadele ederlerken balığın ağzına zarar vermeden balığı kendilerine çekebilmeyi sağlamasıdır. Fakat bunun dışında fiber kamışlar hızlı aksiyona (fast action) sahip olmadıkları için balığın yeme geldiğini hissetme bakımından zayıftırlar. Her durumda kolay kırılmayan bir yapıya sahiplerdir.
Karbon Olta Kamışları
Grafit – Karbon Olta kamışları, fiyat olarak diğer kamışlara göre daha yukarıdadır. Karbon materyalden yapılmaları sebebiyle hafif ve sağlamlardır. Karbon, kaldırma gücü olarak fiber malzemeye göre daha iyidir. Tabii ki kamışı kullanırken ne amaçla üretildiğine dikkat etmek ve kamış üzerinde verilen değerlere uygun kullanmak kamışa zarar vermenizi engelleyecektir.
Örneğin hassas bir spin kamışıyla tuttuğunuz balığı kepçe yardımı olmadan kıyıya almak kamışın kırılmasına yol açabilecektir. Kullanıcının yorulmadan, keyifli ve daha uzun süre balık avı yapmasını sağlar. Karbon kamışlar, sağlamlığının yanında his bakımından hassastırlar ve genellikle hızlı aksiyon veya ekstra hızlı aksiyon (fast action – extra fast action) sınıfındalardır.
Bu hassasiyet, balığın en küçük hareketini hissetmenizi sağlar. Fiyatı kullanılan karbon yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla seçeceğiniz olta kamışının güvenilir bir marka olması, ödeyeceğiniz fiyatın karşılığını almanız açısından önemlidir. Karbon yoğunlukları 24T, 30T, IM veya Modul karbon olarak sınıflandırılır. Karbon kamışların bazı modellerinde sağlamlığı ve dayanıklılığı artırmak için özel SIC sargı kullanılmaktadır.
Kompozit Olta Kamışları
Kompozit olta kamışları, adından da tahmin edebileceğiniz üzere karbon ve fiber karışımı olta kamışlarıdır. Fiyat olarak fiberglas kamışlardan yukarıda, karbon kamışlardan ise aşağıdadır. Kullanılan karışımın yoğunluğuna göre hassasiyeti ve gücü üreticiler tarafından dengelenerek üretilebilme avantajına sahiptir.
Kompozit kamışlarda üreticiler kamışı yavaş aksiyon olta kamışı, orta aksiyon olta kamışı, hızlı aksiyon olta kamışı veya ektra hızlı aksiyon olta kamışı olarak ayarlayabilirler. Genelde kamış üzerinde bu bilgiler İngilizce olarak slow aksiyon olta kamışı, medium aksiyon olta kamışı, fast aksiyon olta kamışı veya extra fast aksiyon olta kamışı olarak belirtilmiştir.
Kompozit kamışlar bu avantajlarıyla özellikle kıyı avlarında kullanıcının tercihlerine daha uygun seçenekler sunabilmektedir.
Teleskopik Olta Kamışı mı, Parçalı Olta Kamışı mı?
Olta kamışları, üretimde kullanılan malzeme dışında teleskopik olta kamışı, tek, iki ve üç parçalı olta kamışı olarak da ayrılır.
Parçalı Olta Kamışları
Tek, iki veya üç parça olta kamışları, genelde boyutuna göre parça sayısı artan kamışlardır. Bu tip kamışlar hassasiyet açısından çok avantajlıdır. Yani, balığın yeme geldiğini anlamanız ve tepki vermeniz daha kolay olacaktır. Parça sayısı arttıkça bu hassasiyet belli ölçüde azalacaktır.
Bu kamışların taşıma uzunluğu (kapalı boy olarak da geçer) teleskopik kamışlara göre daha fazladır. Dolayısıyla taşıması ve saklaması teleskopik kamışlara göre daha zordur. Parçalı olta kamışlarını kullanırken iç içe geçen kısımlarının doğru oturduğuna emin olmalısınız. Eğer tam oturmadıysa kamışa zarar verebilir veya atış yaparken üstteki parçanın alt parçadan ayrılmasına sebep olabilirsiniz.
Teleskopik Olta Kamışları
Teleskopik olta kamışları; iç içe geçmeli birden fazla parçadan oluşan kamışlardır ve her parça üzerinde bir kılavuz halka mevcuttur. Teleskopik olta kamışlarının taşıması ve saklaması kolaydır. Bunun yanı sıra parça sayısı çok olduğu için hassasiyeti hiçbir zaman parçalı olta kamışları gibi değildir.
Eğer av bölgesine giderken taşıma uzunluğunun kısa olması sizin için önemliyse bu tip kamışları tercih edebilirsiniz. Özellikle yeni başlayan veya orta seviye kullanıcılar olta kamışının hassasiyeti konusunda henüz uzmanlaşmadığı için seçimlerini taşıma ve saklama koşullarına göre yapabilirler.
Olta Kamışı Nasıl Kullanılır?
Kamışların üzerinde kaç gram ağırlık ile kullanılacağı, hangi materyalden üretildiği, bazılarında kaç kilo çekeceği gibi bilgiler mevcuttur. Aldığınız kamışlardan maksimum verim almanız için bu bilgilere dikkat etmeli ve bu bilgilere göre ihtiyacınızı ne kadar karşıladığını iyi bir şekilde incelemek her zaman faydalı olacaktır.
Kullanacağınız tüm balıkçılık ekipmanlarında ürün üzerindeki bilgiler öncelikli olmak üzere ürünün aldığınız yer veya Türkiye’deki ilgili distribütörünün önerilerini göz önüne almalısınız. Kamışı uygun olmayan koşullarda kullanmak balığın yeme geldiğini hissetmeme, kamışa veya diğer balıkçılık malzemelerinize zarar verme gibi sonuçlara sebep olabilir.
Olta Kamışlarının Sınıflandırılması
Olta kamışları; Genel Kullanım Olta Kamışları, Surf Olta Kamışları, Tekne Olta Kamışları, Spin Olta Kamışları, Trolling Olta Kamışları, Jig Olta Kamışları, LRF Olta Kamışları, Porselensiz Göl Olta Kamışları, Sazan Olta Kamışları olarak sınıflandırılır.
Tabi ki bu sınıflama ülkemizdeki Amatör ve Sportif balıkçıların genel eğilimlerine göre yapılmıştır. Her bir olta balıkçılığı sınıfının yine kendine özgü ayrıntıları mevcuttur.
Balıkçılık Malzemesini Nereden Almalıyım?
Balık malzemeleri ve olta seçimini her zaman güvendiğiniz bir markadan yana kullanmalısınız. Aynı zamanda ürünü satın aldığınız satıcı firmanın ürünle ilgili size destek vereceğine emin olmalısınız.
Balık Av Malzemeleri
Olta Makineleri
Sahte Balıklar
Misinalar
Aksesuarlar
Jig Head / Zoka
Olta İğneleri
Kurşunlar
Kepçe / Livar / Kakıç
Çantalar / Kutular
Fırdöndüler / Klipsler
Big Game
Kıyafetler
Yedek Parçalar
DUO
TACKLE HOUSE
APIA
COH
SEA FALCON
SAVAGE GEAR
Balıkçılık Sporu
Balıkçılık sporunu ister hobi ister profesyonel olarak yapın, kullanacağınız ekipmanların konforunuzu sağlaması oldukça önemlidir. Malzemelerin balığı kolay tutmanızı sağlaması önemli olduğu gibi sizin giyeceğiniz kıyafetlerin de rahat etmenizi sağlaması önemlidir.
Balıkçılık, tek başına yapılabildiği gibi arkadaşlarınız ve aileniz ile de keyifli olan bir spordur. Sıkıntı ve stresinizi atmanızı sağlayan spor ile keyifli bir zaman geçirebilirsiniz. Böylece, hem eğlenir hem spor yapar hem de ailenize, sevdiklerinize balık ziyafeti verebilirsiniz.
Sık sık yapıldığı taktirde, konforunuzu sağlayacak ekipmanlar kullanmanız gerekir. Bu ekipmanlar arasında balık tutarken kullanacağınız yem, olta, misina, şamandıra, kurşun yer aldığı gibi sizin giyeceğiniz ve takacağınız malzemeler de vardır. Takım çantası, malzemelerinizi kolay bir şekilde taşımanızı sağlar.
Balık tutmaya başladığınızda hepsini arayarak vakit kaybetmezsiniz. Kafa lambası, gece balık tutarken malzemeleri doğru kullanmanız için gereklidir. Yanınızda soğuk tutan bir çanta olması, tuttuğunuz balıkları bozulmadan taşımanızı sağlar.
Sonar balık bulucu ile saatlerce beklemeden balıkların yerini kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Ayrıca balık tutarken giyeceğiniz yelek, yağmurluk, eldiven, bot gibi kıyafetler ise hem kötü havalara hazırlıklı olmanızı hem de rahat hareket edebilmenizi sağlar.
Balıkçılık sporu, yağmurlu ve rüzgarlı havalarda yapıldığı için soğuğa karşı dayanıklı giyinmelisiniz. Sporu yaparken her türlü ekipmanınızın hazır olması, sporu keyifli bir hale getirirken sizin de rahat etmenizi sağlar.
Balıkçılık Malzemelerine ilgi duyuyor ve bu sporu yapmak istiyorsanız sabah suyu sitesini ziyaret ediniz. Burada ardığınız her ekipman ve malzemeyi bulabilirsiniz.
Balıkçılık Malzemelerinin Merkezi, Perpa Ticaret Merkezi…
Balıkçılık Yöntemleri
LRF Sahte Yemler
LRF ( Light Rock Fishing ) Yöntemi ile avcılık : Bir balığı gerçekte avı olan yemler yerine onların taklitleriyle avlamaya çalışmak hareketli, eğlenceli ve beceri isteyen bir iştir.
Jigging
Jigging Polinezyalı balıkçılar tarafında bulunmuş, Japon balıkçı Yoichi Mogi tarafından revize edilmiş yeni olarak adlandırabileceğimiz bir avlanma tekniğidir.
Tekniğe adını veren jig; metal bir suni balık türüdür. Temel amaç jiginizi dibe indirip belli bir ritim ile sarım yaparak dipte veya orta suda bulunan balıkları yakalamaktır.
Jigging yöntemi ile sarıkuyruk, sinarit, akya, orfoz ve orkinos gibi balıkları yakalayabilirsiniz.
Slow jigging
Slow Jigging, dünyada ilk olarak özellikle uzak doğuda uygulanmaya başlamıştır. Burada hedeflenen, en ufak, en ince ve en hafif malzeme kombinasyonu ile aksiyonlar yaratarak balığı tahrik etmek ve deneme sayısını arttırabilecek bir başarı sağlamaktır.
Bu kuralları beyninizin bir tarafına yazarsanız, balıkçılık malzemeleri seçiminden tutun, hedeflenen balığa kadar tüm detaylarda bu esasları elden bırakmayarak başarı elde edeceğinize emin olabilirsiniz.
Slow jigging tekniği ile balık avlama yöntemlerine slow jig denir. Düşüş ve sarımdaki aksiyon farklılıklarına göre farklı slow jigler bulunmaktadır.
Balıkçılık Malzemeleri, Balık Malzemeleri, Olta, Misina, Kurşun vb. arıyorsanız. Perpa Ticaret Merkezi Balıkçılığında merkezi. Her türlü balıkçılık malzemelerini Perpa’da sabashsuyu’nda bulabilirsiniz…
Trackbacks & Pingbacks
[…] BALIKÇILIK MALZEMELERİ KAMP MALZEMELERİ […]
[…] BALIKÇILIK MALZEMELERİ […]
[…] BALIKÇILIK MALZEMELERİ […]
[…] BALIKÇILIK MALZEMELERİ […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!