Bangladeş Başkonsolosu Perpa’da

Bangladeş Başkonsolosu Perpa'da

Bangladeş Başkonsolosu Perpa’da

Bangladeş Başkonsolosu Perpa’da Sanayicilerle Buluştu

Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Münir ul İslam Perpa A Blok yöntemini ziyaret etti. Bangladeş’ten Türk iş insanlarına yatırım çağrısı Bangladeş Ekonomisi ve ‘İş Birliği Olanakları Toplantısı’nda konuşan Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Munir ul İslam, “Biz Türk iş adamlarından Bangladeş’e daha fazla yatırım bekliyoruz” dedi.

Ortak akıl arayışları, sektör toplantıları ve iş geliştirme açılımları yapan Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) PERPA’da gerçekleştirdiği toplantıda bu defa Bangladeş Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Muhammed Munir ul İslam’ı, iş adamları ve gazetecilerle bir araya getirdi.

Vatan Kablo, Erdemir Elektrik

Celal Toprak, Hikmet Akın, Nazım Erdemir

YAPDER Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleşen Bangladeş Ekonomisi ve İş Birliği Olanakları Toplantısında  Bangladeş’deki yatırım imkanları ve fırsatlar konuşuldu.  “Amacımız Türkiye’nin ihracatını ve dış ticaretini bir tık yukarıya çekmek”  Zaman zaman Türk iş adamlarını konsoloslarla ve büyükelçilerle bir araya getirdiklerini belirten Celal Toprak,  “Amacımız Türkiye’nin ihracatını, Türkiye’nin dış ticaretini pozitif anlamda bir tık yukarıya çekmek istiyoruz” dedi.

YAPDER Başkanı Celal Toprak şu konuların altını çizdi; -Dünyadaki yeni yatırım imkanlarına ilişkin iş adamlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Bangladeş gerçekten hem nüfusu itibari ile hem de Türkiye ile ilişkileri itibari ile baktığımız da çok önemli yatırım imkanları içeren bir ülke.  -Türkiye’nin ticareti Bangladeş’te istediğimiz noktada değil, bunu daha geliştirebilir miyiz? Bunu irdeleyeceğiz. 

Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Münir ul İslam

Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Münir ul İslam

-Ticaret demek zenginleşmek demek. Türkiye’nin ticaretinin artması, ticaretinin büyümesi hele de Bangladeş gibi dünyada önemli nüfus payına sahip ve Türkiye ile çok iyi ilişkileri olan bir ülkede bunun olması daha da önemli. 

-Türk iş adamları konsolosa yeni yatırım imkanlarını sordu ve değerlendirdi. Bizlerde köprü görevi yapmaya çalışıyoruz. “Biz Türk iş adamlarından Bangladeş’e daha fazla yatırım bekliyoruz”   Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Munir ul İslam toplantıda, Bangladeş’e yatırım imkanları ve yapılabilecek işler konusuna değindi.

Damat Tween, Aydın Kumru, Yücel Kayar, Mehmet Gözcü

Damat Tween, Aydın Kumru, Yücel Kayar

Türk iş adamlarından Bangladeş’e daha fazla yatırım  beklediklerini ifade eden  Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Munir ul İslam, “Türk iş dünyası, Bangladeş’e yönelik büyük bir ilgi gösterdi” şeklinde konuştu. Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Munir ul İslam şu konuların altını çizdi;

-Amacımız bu ilişkilerin ileride geliştirilerek sürdürülmesini sağlamak. Biz Türk iş adamlarından Bangladeş’e daha fazla yatırım bekliyoruz. -Bunu destekleyecek alt yapı, kültür, sosyal hayat, kardeşlik ve dostluk; iki ülkenin bu yakınlıkları, yatırımı unsurları arasında yer alıyor. Biz iki ülke kardeş ülkeyiz, bunu destekleyecek tarihi konularımız var. 

Persiad, Aydın Kumru, Yücel Kayar

Persiad, Aydın Kumru, Yücel Kayar

-Devletimizin kurucusu, Atamız ‘Şeyh Mucibur Rahman’ın hem İzmir’de hem de Ankara’da adının belli yerlerde yer alması ve Türk devletinin kurucusu ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün adının da Dakka’da yer alması bile bu yakınlığın göstergesidir. Dolayısıyla ileriye umutlu bir şekilde bakmaya sahibiz. 

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya’da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş’in anlamı “Bengal’in ülkesi” olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %89’u Müslüman, resmî dini İslam’dır. Geri kalan kısmı Hindu ve Budisttir.

1971 senesine kadar Pakistan’ın “Doğu Pakistan” adlı eyaleti, daha önceleri de İngilizlerin Kıta Hindi’nde Bengal eyaleti idi. Kuzey-güney arası 625 kilometre, doğu-batı arası 304 kilometredir.

Bangladeş Tarihçe

Bangladeş Perpa Ticaret Merkezi Toplantısı

Bangladeş Perpa Toplantısı

Bangladeş, MÖ bölgede hüküm süren büyük devletlerin, MS 750-1200 arasında yerel Palas hanedanlarının egemenliği altında kaldı. Onuncu asırdan itibaren Müslümanlar bölgeye egemen olmaya başladılar.

Bangladeş 12. asırdan 1757 yılına kadar Müslümanların idaresinde, 1757’den 1905 yılına kadar İngilizlerin egemenliğinde kaldı. 1947 yılında da Müslüman kesimi “Doğu Pakistan” adıyla Pakistan’ın bir eyaleti oldu. 1969 yılına kadar Pakistan’ın eyaleti olarak kaldı. 28 Kasım 1969’da meclis üyelerinin teşkili için yapılan seçim propagandaları esnasında Mucib-ür Rahman ve onun “Avami Partisi” seçim propagandalarını Doğu Pakistan’a muhtariyet vereceği vaadi üzerine kurmuştu.

Bangladeş Perpa Toplantısı

Bangladeş Perpa Toplantısı

Aralık 1970’te yapılan seçimler sonucunda Avami Partisi 313 sandalyeden 167’sini aldı. 1 Mart 1971’de Millet Meclisinin teşkili ertelendi. Bu durum Doğu Pakistan’da meşru hakların ihlali sayıldı ve genel greve gidildi. Bunun üzerine ordu, grevcilerin üzerine gitti ve iç savaş başladı. Bir kısım halk da Hindistan’a sığındı. Bu arada Hindistan-Pakistan Savaşı başladı.

1971 Aralık ayında savaş bittiğinde Hindistan, Doğu Pakistan’ın büyük bir bölümünü işgal etmişti. Hindistan burayı iki hafta kadar kontrol altında tuttu. 22 Aralık 1971’de Mucib-ür-Rahman’ın liderliğinde Bangladeş Müslüman Halk Cumhuriyeti kurulduktan sonra, Hindistan ülkeyi terk etti.

Celal Toprak, Hikmet Akın

Celal Toprak, Hikmet Akın

Mucib-ür-Rahman ve Avami Partisi’nin iktidara gelmesiyle karışıklıklar dinmedi. 15 Ağustos 1975’te yapılan darbe ile Mucib-ür-Rahman ailesi ile birlikte öldürüldü. İdareyi Kandahar Mustak Ahmed ele aldı. 3 Kasım 1975’te Dakka garnizon komutanı Tuğgeneral Halid Müşerref, Mustak Ahmed’i devirdi. Ancak kendisi iktidarda sadece dört gün kalabildi.

7 Kasım 1975 tarihinde General Ziya-ür-Rahman bir darbe ile Halid Müşerref’i devirdi. Ziya-ür-Rahman zamanında ordu uzun müddet siyasetten uzak durdu. 1977 yılında yapılan seçimleri Ziya-ür-Rahman kazandı ve geçici olsa da, siyasi istikrar temin edildi. 30 Mayıs 1981 tarihinde bir grup subay ve askeri birlik başarısız bir darbe yaptılar.

Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Münir ul İslam

Bangladeş Başkonsolosu Dr. Muhammed Münir ul İslam

Ziya-ür-Rahman’a bağlı birlikler darbeyi bastırdılar. Ancak darbe esnasında Ziya-ür-Rahman öldürüldü. 15 Kasım 1981’de seçim yapıldı ve Milli Birlik Partisi lideri, öldürülen Ziya-ür-Rahman’ın yardımcısı Abdüssettar, oyların % 66’sını alarak devlet başkanı oldu. Ancak siyasi istikrar yine temin edilememiş ve kargaşa bitmemişti. Nihayet hükumet, Milli Güvenlik Kurulu kurulmasını kabul etti ise de, gerginlik durmadı.

Sonunda Genel Kurmay Başkanı Muhammed Erşad, askeri bir darbe ile Abdüssettar’ı devirerek idareye el koydu. Askeri idare iki sene iş başında kalacağını ilan etti. 21 Mart 1985’te yapılan referandumda Erşad’ın devlet başkanlığında kalması onaylandı. Diktatörlük ve otoriter bir rejimle ülkeyi yönettiği söylenen Muhammed Erşad’ın geniş çaplı kitle gösterileri neticesi istifa etmesi üzerine 6 Aralık 1990 senesinde Şahabeddin Ahmed devlet başkanlığına vekaleten getirildi.

19 Eylül 1991 senesinde yapılan seçimleri kazanan (Ziya-ür-Rahman’ın dul eşi) Halide Ziya başbakan oldu.

Bangladeş Fiziki yapısı

Bangladeş daha ziyade Kıta Hindi’nin Ganj (Padna), Jamune (Brahma Putra) Nehrinin aşağı kolu ile Meghna gibi önemli nehirlerinin deltasında oluşan alüvyonlu ovalardan meydana gelir. Bu nehirler birleşerek Bengal Körfezinde bir delta içinde akarlar. Ovaların büyük bir kısmının denizden yüksekliği 9 metreyi geçmemektedir. Bu sebeple her yıl yağışlı mevsimlerde ırmakların kabarmasıyla ovalar seller altında kalırlar. Bu sel baskınlarının en büyüğü 1974 yılında olmuş ve ülkenin % 70’i sular altında kalmış, 2 bin insan ölüp, yüz binlerce insan evsiz, barksız ve aç kalmıştır. Jamuna Irmağının kolları olan Tistua ve Astrai ırmakları, ovanın kuzey bölümünden geçerler. Bu bölgede çok sayıda bataklık ve sazlık bulunmaktadır. 9300 kilometrekarelik bir yer kaplayan Barind Ovası, orta kesimde 6350 kilometrekarelik yer kaplayan Madhupur Platosu ve Meghna Irmağının doğusundaki Lalmai Tilas bölgeleri, alüvyonların meydana getirdiği başlıca plato alanlarıdır. Feni Irmağının güneyinde uzanan Chittagong bölgesi, tepeler, vadiler ve ormanlarla kaplıdır. Buraları ülkenin başlıca dağlık bölgesidir. Yüksekliği ortalama 600 metredir.

Bangladeş İklimi

Ilıman bir iklime sahiptir. Muson yağmurları yoğun olur. Yağmurludur. Sel yaşanır.

Doğal kaynakları

Bangladeş Ovası ormanlarla kaplı. Ekilecek alanları az olduğu için ormanların büyük bir kısmı yok edilmiş ve bugün sadece iki orman kalmıştır. Bunlardan birisi Madhupur olup, alüvyon platosudur ve 41,4 kilometrekarelik bir kısmı yapı malzemesi için elverişli ağaçlarla kaplıdır. İkinci orman ise güneydeki Sundarbans kıyı bölgesindeki ormanlardır. 59,6 kilometrekarelik bir alanı, bataklıklar arasındaki adacıklar ve Mangrov ormanlarıyla kaplıdır. Bu ormandaki ağaçlar kibrit ve kutu imalatına elverişlidir. Ayrıca Chittagong bölgesindeki sıradağlar tropikal ormanlarla kaplıdır. Buradaki ağaçlar, 100 metreye kadar uzunlukta olup, mobilyacılıkta ve kâğıt sanayisinde kullanılır. Ormanlarda; çeviz, badem ve hurma vb. ağaçlar bulunur.

Ormanlarda kedi, köpek, kanarya, maymun gibi eyçil hayvanların yanı sıra, her çeşit ev hayvanları, ayrıca benekli köpek, çeşitli türlerde böcek vardır. Nehirlerde de bol balık bulunur.

Bangladeş’te fazla maden kaynağı yoktur. Ancak, otuz tane küçük tabii gaz ve çok ince bir kömür tabakası keşfedilmiştir. Bengal Körfezinde de petrol bulunmuştur.

Nüfus ve sosyal hayat

Dakka Bangladeş’in başkenti ve en büyük kentidir. Diğer büyük kentler Chittagong, Khulna, Rajshahi, Barisal ve Sylhet’dir. Diğer belediyeler üyeleri seçerken bu metropolitan şehirler belediye başkanını seçerler. Başkanlar ve üyeler beş yıllığına seçilir.

Bangladeş, dünyanın nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık ülkelerindendir. Nüfus yoğunluğu kilometrekareye 290-770 kişi arasında değişir.Nüfusun % 90’ı köylerde, % 10’u şehirlerde yaşar.Güneydoğu sahilindeki Chitagony şehri, önemli bir limandır. Halkın % 60-70’i Müslümandır. Bangladeş’in resmî dili Bengal dilidir. Halkın çoğu bu dili konuşur. Ayrıca Urduca dili de yaygındır. Kuzey ve doğu dağlık bölgelerinde yaşayanlar da mahalli lisanları konuşurlar. Para birimi “Taka”dır. 11 idari bölge birer askeri vali tarafından yönetilir. Bir radyo ve televizyon istasyonu vardır. Erkekler “Lungi” denilen bir elbise, kadınlar “Şalvar Kamiz” denilen bir elbise giyerler.

Eğitim

Dünyada okuma-yazma oranı en düşük ülkelerdendir. Halkın %33,1’i okuma-yazma bilmektedir. Köylerinde genellikle ilkokul bulunmamaktadır. Dakka, Rajshani ve Chittagong üniversiteleri, batı tarzı eğitim yapan üç büyük üniversitedir. Halkın kültür seviyesi ve ekonomik durum çok düşüktür. İngilizlerin kültürünün etkileri devam etmektedir.

Ekonomi

Ekonomi tarıma dayalıdır. Başlıca ürünleri, pirinç, önemli dayanıklı gıda maddeleri, Hint keneviri ve çaydır. Bu alanda Çin ve Hindistan’dan sonra dünya üçüncüsüdür. Diğer zirai bazı sebzeler ve şekerpancarı iç tüketim için yetiştirilir. 10 milyon hektarlık alanda ekim yapılır. Bu alanların % 80’inde pirinç üretilir.

Tekstil

Bu ülkede tekstil son beş yıl içerisinde büyük ivme kaydetmiştir.Dünyaca ünlü tekstil firmaları buraya gelmekte,iş gücünden yararlanmakta çok ucuz maliyete istediği kalitede hazır giyim ürünü üretebilmektedir.Çoğu Avrupa ülkesinden tekstil amacıyla bu topraklara gelmiş İş adamları bulunmaktadır.Tekstil pazarında artık önemli bir yere sahiptir Bangladeş.

Sanayi ve taşımacılık

Bangladeş’te başlıca sanayi Hazır Giyim üretimidir. Bu ülkede ileri sanayi tam kurulmamış, hatta bulunan madenler dahi tam olarak işlenememektedir. Ülkede hazır giyim işleyen binlerce fabrika vardır.

Dış ticaret

Başlıca ihracat ürünleri; hazır giyim, Hint keneviri (jüt), çay ve balıktır. Ancak ihracatı hiçbir zaman ithalatını karşılamamakta ve ithalat ile ihracat arasındaki açık, gün geçtikçe artmaktadır. Çok az da olsa dış yardımlarla ayakta durmaya çalışmaktadır.

Dericilik

Bangladeş’in yıllık ham deri üretim miktarı yaklaşık 20 milyon metrekare olarak hesaplanmakta olup her sene belirli bir artış kaydetmektedir. Bangladeş’te hayvanların çoğu doğal beslendiği ve yapay olarak şişirilmediği için elde edilen derinin yüksek kalitede olduğu dünyaca bilinmektedir. Deri işleme, deri tekstil, deri ayakkabı sektörü el emeği gerektirdiği için ucuz iş gücünden istifade edilip karlı atölyeler kurulabilir. Diğer taraftan Bangladeş’te deri üretiminde kullanılan deri işleme kimyasallarının tamamı dışarıdan ithal edilmekte olup deri kimyasalları üreten firmalar için büyük bir pazar durumundadır ve Bangladeş’in ihracatının ortalama %2,6 sini deri ve ürünleri oluşturmaktadır.

Dondurulmuş gıda sanayii

Bengal körfezi ve sayısız nehir ve yerel olarak yapılan balık çiftliklerinde üretilen balık ve su ürünlerini işleyecek tesislere ihtiyaç duyulmaktadır. Balık, Bangladeş’in en önemli ihraç ürünlerinden biridir. Yeterince altyapı ve işleme tesisleri olmamasına rağmen, yıllık ihracatı 500 milyon dolardır. Balık konservesi henüz iç piyasaya girmiş değildir. Marketlerde satılanlar yurt dışından ithal edilen balık konservesidir, Bangladeş’in ihracatının %4.6 sini dondurulmuş gıda, su ürünleri oluşturmaktadır.

Ayrıca Bangladeş’te üretimi için bütün şartlar mevcut olan sucuk, sosis, pastırma ve salam gibi hazır ve dondurulmuş gıda ürünlerinin, üretimi de düşünülebilir. Bangladeş’te büyük baş hayvanlar çok ucuz olup, buna bir işgücünün ucuzluğunu eklediğinizde yukarıdaki gıda maddelerinin üretiminin Bangladeş’te ne kadar karlı olacağını siz düşünün.

Seramik Sanayii

Gelişmiş ülkelerde seramik maliyetinin gittikçe artmasının seramik yatırımcısını farklı arayışlara sevk ettiği bilinmektedir. Yoğun insan gücü ve doğalgaz kullanıldığı için, çok uluslu (Noritake, WedgeWood, Lenox) şirketlerinin yüksek teknoloji yatırımı yapmalarına rağmen maliyetleri düşürme konusunda başarılı olamadıkları bilinmektedir.

Bangladeş’in zengin ve ucuz doğalgaz kaynağı ve ucuz insan gücünün bolluğu, bu sektörü yatırımcı için cazip hale getirmiş olup birçok firma fabrikasını kurmaktadır.  Kaynak Wikiwand

Şişli Belediye Başkan Adayı

HASAN SEZGİN

PERPA HABERLERİ

PERPA TİCARET MERKEZİ

PERPA İLETİŞİM

PERPA LİFE FACEBOOK

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın