Bombay Fasulye Güveçte Etli Bolu Göynük Fasulyesi

Bombay Fasulye Güveçte Etli Bolu Göynük Fasulyesi

Güveçte Etli Bombay Fasulye

Güveçte Etli Bombay Fasulye

Bombay Fasulye

Perpa Ticaret Merkezi A Blok Kat: 13 No: 1959 Şişli – İstanbul

WhatsApp: 0544 267 22 38

Telefon: 0212 210 01 82

0212 210 01 83

0212 222 01 42

FACEBOOK alazaderestoran

INSTAGRAM  alazaderestoran

Bombay Fasulye

Güveçte Etli Bombay Fasulye

Göynük Bombay Fasulye

Güveçte etli bombay fasulye yemeğimizi Bolu Göynük yöresinin fasulyelerinden yapıyoruz.

Göynük Bombay Fasulyesinin coğrafi sınırı; Göynük ilçesi ve köyleri ile ilçeye batıdan sınır olan Taraklı/Sakarya ilçesinin Göynük’e sınırı olan Duman köyü, Pirler köyü, Hacıaliler köyü, Akçapınar köyü ile Göynük ilçesine doğudan sınır olan Mudurnu ilçesinin Göynük’e sınır olan Çamoluk köyü, Ormanpınar köyü ve Gelinözü köyüdür.

Göynük Bombay Fasulye, sarılıcı özelliğe sahip, hypogeal çimlenme karakterine sahip ve geççi bir fasulye bitkisidir. Göynük Bombay Fasulyesinin taneleri beyaz ve çok iri (büyük), ovalımsı şekilli ve parlak olması ile diğer fasulyelerden kolaylıkla ayrılır.

Bolu Göynük Fasulye Hasadı

Bolu Göynük Fasulye Hasadı

Bakla yapısı diğer fasulyelerin baklalarına nazaran çok daha iri, uzun, üzeri pürtüklü ve kalındır ayrıca sert kılçıkları vardır. Üretimin yapıldığı coğrafi sınır güneyde Eskişehir ile sınır olduğundan, iklimi Karadeniz Bölgesi iklim özelliklerinden ziyade geçit bölgesi iklim özelliklerini taşımaktadır.

Geçit bölgesi iklimi Göynük Bombay Fasulyenin yöreye uyumunda önemli bir özelliktir. Göynük Bombay Fasulye bölgeye çok iyi uyum sağlamış, ekonomik öneme sahip iç ve dış pazarlarda irilik, parlaklık, aroma, tat, lezzet ve albenisi ile ilgi görmektedir. Baklalar taze fasulye şeklinde tüketim için uygun değildir.

Göynük Bombay Fasulye tanelerinin kabukları biraz kalın olduğundan ya ağır ateşte iyi pişirilmeli ya da fasulyeler iyice haşlandıktan sonra kabukların ayrılmasına dikkat edilmelidir. “Göynük Bombay Fasulye” özellikle seçkin restoranlarda fasulye piyazı yapılarak servis edilmektedir.

Göynük Fasulye

Göynük Fasulye

Bombay Fasulyenin Üretimi

Ürünün ekimi mayıs ayında başlayıp haziran ayına kadar devam eder. Ekim yapılacak tarlalara sonbaharda 2 ilâ 3 ton/da arasında hayvan gübresi verilerek pullukla sürüm yapılır. Ekim öncesi tarlalar toprağın tav durumuna bağlı olarak kazayağı – tırmık kombinasyonu ile ekim için hazırlanır. Ekimden önce karıklar açılır ve fasulyeler açılan karıkların içine elle 3 – 4 cm derinlikte ve 13 – 18 cm aralıklarla ekilir.

Karıklar arası mesafe 80 – 100 cm arasında değişir. Tavlı toprağa ekim yapmak çıkış oranının yüksek olması bakımından önemlidir. Sulama salma sulama şeklinde yapıldığından karıklar suyun akış yönü meyline göre düzenlenir. Sezon boyunca en az 13-15 defa sulama gerektirir. Üretim sezonu boyunca bakım ve sulama işleri devam eder.

Piyaz

Piyaz

Haziran ayı ortalarına doğru fasulyelerin boylanma durumuna bağlı olarak bütün üretim alanına sırık dikilir. Fasulyede kullanılan sırıklar bölgede tarla kenarlarında ki kavakların budanmasından elde edilen dallardan ve orman ürünlerinden temin edilir. Göynük Bombay Fasulyenin bitki boylanmasının ve gelişmesinin iyi olmasından dolayı dikilen sırıkların sağlam olması ve uçlarının sivriltilerek toprağa iyi tutturulması gerekir.

Baklalar olgunlaşmaya Ağustos ayında başlar. Olgunlaşıp kuruyan baklalar sararır ve baklalar sarardıkça bitki üzerinden tek tek toplanarak hasat edilir. Olgunlaşan baklalar her ay en az 2 – 3 defa toplanır. Hasat edilen baklalar güneşte iyice kurutulur, elle harmanlanır ya da toplanan bakla miktarı fazla ise düşük devirli patözlerden geçirilerek harmanlanır.

Pilaki

Pilaki

Baklaların kurudukça toplanarak hasat edilmesi yöreye ait bir özellik olup fazla emek yoğun bir hasat işlemidir. Hasat sonbaharda kırağı düşünceye kadar devam eder. Sonbaharda düşen kırağı bitkileri yakar ve olgunlaşmakta olan son baklalar toplanarak kurutulur ve harmanlanır. Harmanlama işlemi bittikten sonra fasulyeler iyice kurutulur, içindeki yabancı maddeler ve buruşuk taneler temizlenerek pazarlamaya hazır hale getirilir.

Ürünün pazardaki fiyatı tanelerin iriliğine göre belirlenir. Üreticiler tohumluk olarak kullanacakları fasulyeleri elde ettikleri ürün içindeki mahsul içinden iri olanlarını seçerek tohumluk olarak bırakırlar.

Bölge iklimi; özellikle sonbahar aylarında gündüz sıcaklıklarının çok fazla olmaması ve serin esen rüzgâr tanelerin daha dolgun ve parlak olmasına neden olmaktadır. Yörenin Geçit Bölgesi iklim özellikleri taşıması birim alandan elde edilen verimin yüksek olması yanında kalite özelliklerine de olumlu etkide bulunmaktadır.

Kaynak

SEBZE YEMEKLERİ

GÜNÜN YEMEKLERİ

ALAZADE RESTORAN

PERPA RESTAURANTLAR

PERPA GIDA FİRMALARI    

PERPA FİRMALARI    

PERPA İLETİŞİM     

PERPA ANA SAYFA

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın