Çanakkale Zaferi Ass. Prof. Dr. Orhan Çekiç’in sunumuyla bugün (11 Nisan 2019) saat 17:00’de Perpa Mithat Yümlü Konferans Salonu’nda anlatılacak.
Çanakkale Zaferi
”Atatürkolog” lakaplı Akademisyen Yazar Tarihçi Ass.Prof. Dr. Orhan Çekiç Çanakkale zaferini anlatacak.
Tarihçi Orhan Çekiç, son dönemde Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili ‘cepheden kaçtı’ yönündeki asılsız iddialara yanıt verdi. Çekiç, savaş meydanından geri dönen askerlere ‘Cephaneniz bittiyse süngünüz var’ sözünü bizzat karşılarına çıkıp söylediğini, telgrafla iletmediğini anlattı. Çekiç, Mustafa Kemal’in ‘Süngü tak’ emrine uyan Mehmetçikle birlikte yere yattığını da vurguladı
Nusret Mayın Gemisi’nin savaş tarihinin kaderini değiştirdiğini belirten Çekiç, “Seyit Onbaşılar tarihin göstermediği büyük mücadeleyi gösterirler. Karada yürek var, Mehmet var, Allah sevgisi var. Dünyanın en büyük armadasının (İngiliz donanması) hesabına göre 48 saatte İstanbul’a gireceklerdi.
Ödemesi yapılan iki gemimizi dahi bize vermediler. O gemilerin öcünü Mehmet karada inanılmaz bir şekilde aldı. Karaya çıkmaya mecbur kaldılar. İngiliz bahriyesi dünyada yenilmeyen tek bahriyeydi. Amiralleriyle çok övünürler, haklıdırlar da. İngiltere’nin bütün dünyaya hakim olmasını sağlayan İngiliz bahriyesi rezil oldu. O bahriye boğazı geçemedi” dedi.
İngiliz donanmasının Çanakkale’yi geçemedikten sonra geri çekildiklerinde hazırladıkları rapora dikkat çeken Çekiç, “Asker karaya çıkıp karagücünü yenmediği sürece donanmanın İstanbul’a geçme şansı yok denmiştir. Donanmalarını 18 Mart günü akşam saat 5’te Türk topçusuna terkedip geri dönmeye mecbur kaldılar” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Zaferi ‘MEVZUBAHİS VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR’
Çekiç, “Mustafa Kemal Sofya’da. Enver Paşa’ya 12 mektup gönderiyor. Beni alın diyor. Ben masa başında çürüyorum, sınıf arkadaşlarım cephede dövüşüyor diyor. Mektubuna cevap alamayınca Mustafa Kemal büyükelçiliği terkediyor. Ali Fethi Okyar o dönem büyükelçi. Kaçak yoldan Anadolu’ya geliyor.
O kadar sevilen bir komutan ki sonuçta Enver Paşa ‘gelsin’ telgrafını çekiyor. Ama Mustafa Kemal zaten o sırada yolda… İstanbul’a geldiğinde Mustafa Kemal’e yer arıyorlar. Tekirdağ’da bir tümen kurulduğunu söylüyorlar. El yordamıyla askeri birliğini aramakta olan bir subay düşünün. Gidip baktığında Tekirdağ’da bir tümen olmadığını görüyor.
Daha sonra Mustafa Kemal’e verilen 19. Tümen’in ihtiyat tümeni olduğu anlaşılıyor. Yani, savaş meydanında dövüşen tümen değildi. Liman Von Sanders emir vermedikçe 10 metre ileriye gidemiyordu. Emir dinlemeden vatanını bu kadar seven bir subay olabilir. Askerlikte emir esastır. Ama söz konusu vatansa gerisi teferruat.”
‘CEPHANENİZ BİTTİYSE SÜNGÜNÜZ VAR’
İngiliz donanmasının Kabaktepe’den 8 bin akseri kıyıya çıkardığını ve bu planın Liman Von Sanders’in hatası olduğunu söyleyen Çekiç, “Biz kıyılarda yanlış bir plan yüzünden çok kayıp verdik. Türk askerinin kanı ucuz deniyor. 20 Mehmet ölsün yeter ki bir Almana bir şey olmasın. Taktikleri bu. Oyalama savaşı yapacağız diyorlar.
Kıyıları rahat bırakın diyorlar. Seddülbahir’i 180 kişiyle savunduk. 100 binlerle geleceklerini biliyorduk. Kıyıları bırakma fikrine Mustafa Kemal itiraz ediyor. Mustafa Kemal ‘Trablusgarp’ta İtalya’yı kıyıya sokmadık. Kıyıları rahat bırakın demek ne demek’ diye tepki gösteriyor. Ve sonuçta 180 kişi 8 bin kişiyle 8 saat dövüşüyor.
Mehmetçik ister istemez geri çekilmek zorunda kalıyor. Mustafa Kemal’in müdahale ettiği yer işte burası. Mustafa Kemal askerin önüne çıkıyor. Cephaneniz bittiyse süngünüz var diyor. Askerle birlikte kendisi de yere yatıyor. Mustafa Kemal bu emri telgrafla vermedi. Süngü tak dediğinde kendisi de yere yattı” diye konuştu.
Türk tarihçi akademisyen Orhan Çekiç. Orhan Çekiç kimdir? İşte Orhan Çekiç’in biyografisi…
Orhan Çekiç 1943 yılında İskenderun’da doğdu. İlk ve Ortaokulu İskenderun’da, liseyi Burdur’da bitirdi. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden, İdare ve Siyaset Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora yaptı.
İş hayatına Japonya Büyükelçiliği’nde Kültür Ataşe Yardımcısı olarak başladı. Daha sonra özel teşebbüse geçerek, IBM ve ITT gibi uluslar arası şirketlerde üst düzey yönetici olarak görevler yaptı. Medya sektörüne geçerek, Sabah, Milliyet, Akşam gibi gazetelerde yöneticiliklerde bulunan Çekiç BEST FM’de 40 hafta süreyle, “Atatürk’ün Yolunda Bir Arpa Boyu” canlı yayın programında Kurtuluş Savaşı’nı anlattı.
Orhan Çekiç 40 yıldan bu yana Cumhuriyet tarihine ilişkin araştırmalarını aralıksız sürdürüyor, dizi konferanslarında, hazırlayıp sunduğu TV programlarında, Türk Yakın Çağ Tarihi’ni, Cumhuriyetin Kazanımları’nı, Kurtuluş Savaşı’ nı, Atatürk’ü ve devrimlerini anlatıyor.Akşam Gazetesi için, “Son Üç Yüz Gün”, “Cumhuriyet’e Giden uzun İnce Yol”, “Büyük Taarruz” gibi diziler yazdı. “Kurtuluş Savaşı” Gazetesi’ni yayınladı.
Orhan Çekiç’in İlk Şiir kitabı “Prangalı Özlem”, 1972 yılında yayımlandı.
2007 yılında “İmparatorluktan Cumhuriyete Türk Kurtuluş Savaşı Belgeseli”, “Mondros’tan İstanbul’a”, “Samsun’dan Erzurum’a”,”Sivas’tan Ankara’ya” Cumhuriyet Kitapları tarafından yayınlandı.
“Ermeni Sorunu”, “ 19 Mayıs- Devrime İlk Adım”, “Rejimin Adı Cumhuriyet”,”Kaybettik: 10 Kasım” gibi belgesel gazeteler yayımlayan Orhan Çekiç EXPO TV’de, “Beni Hatırlayınız. Gazi Mustafa Kemal.” Programını 80 hafta süreyle hazırlayıp sundu. Çekiç ayrıca TEKNOLOJİ TELEVİZYONU’nda 60 hafta boyunca, “Konuşan Tarih” programını hazırladı ve sundu,
Orhan Çekiç hala T.C. Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanlığını ve T.C. Maltepe Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürütüyor.
Orhan Çekiç evli ve iki çocuk sahibi.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!