Günlük Süt Günlük Taze Çiğ Süt Yoğurt Yap
GÜNLÜK SÜT İŞYERİNİZE GELSİN
İletişim Bilgileri
Halil Rıfat Paşa Mahallesi Perpa Ticaret Merkezi A Blok Kat: 13 No: 2012 Şişli – İstanbul
info@akarsuciftlik.com
Instagram akarsuciftlik
+90 532 621 13 95
Perpa’da Günlük Süt teslimatını Salı günleri yapıyoruz. Sütler sipariş üzerine geliyor. Pazartesi akşamına kadar verdiğiniz siparişler salı günü işyerinize teslim edilir.
Günlük Süt Nedir?
Günlük süt, İnek, manda, keçi, koyun gibi hayvanlardan sağılan ve hiçbir işlem görmemiş, katkı maddesi kullanılmayan süttür. Üzerinde hiçbir ısıl veya başka bir işlem yapılmamıştır. Sağıldığı doğal şekliyle tüketiciye soğuk zincir içinde ulaştırılır.
Testi Doğal Ürünler olarak müşterilerimize hem yemek hemde doğal ürünler tedarik ediyoruz. Süt, Köy Yumurtası, Peynir, bal vs.
Satın aldığınız ürünlerin üreticilerini titizlikle inceleyerek seçiyoruz. Günlük çiğ sütümüzü Trakya bölgesinden temin ediyor ve soğuk zincir bozulmadan sizlere ulaştırıyoruz.
Çarşamba gününe kadar verdiğiniz siparişlerinizi perşembe günü adresinize teslim ediyoruz. Sütlerimiz günlük ve bir ısıl işlem görmediğinden dolayı evinizde hemen kaynatılmalıdır.
Sütümüzle mükemmel yoğurt yapabilirsiniz. Yukarıdaki videoda nasıl yoğurt yapabileceğiniz anlatılıyor. Yine de aklınıza takılan bir soru varsa lütfen arayınız.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra, kapalı bir kapta steril koşullarda 3-4 gün saklanabilir. Süt olarak tüketebileceğiniz gibi çeşitli ürünlerde yapabilirsiniz. En güzeli yoğurt olarak tüketmek olsa da, peynir, sütlü tatlılar vb. yapılabilir.
Süt kalsiyum deposudur. Süt ve sütlü mamuller kalsiyum ihtiyacınızın çok önemli bir bölümünü sağlar.
Süt protein deposudur. Süt ve sütlü mamullerdeki proteinler en kaliteli ve vücudunuzun hemen dönüştürebileceği proteinlerdir.
Süt ve sütlü mamuller, yoğurt, peynir gibi ürünler vücudunuzun ihtiyacı olan, kalsiyum, protein ve çeşitli mineralleri karşılar.
Sütlü Yemekler
Süt Türklerin yemek kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Dünya’ya yurdu tanıtanlar Türklerdir. Peynir vb. Süt ve süt ürünleri le ilgili yapılan yemeklere Türkçe’de genel olarak sütleme denilir.
Göçebe hayvancılıkla yaşayan bir toplum doğal olarak süt uzmanıdır. Süt ve sütten yapılan ürünler konusunda ciddi bir bilgi birikimine sahiplerdir.
Yüzyıllarca göçebe ve etle beslenen toplumumuz, otlak alanları daralıp et tüketimi azalmaya başlayınca sütlü yemeklere daha çok önem vermeye başlamıştır. Sütlü yemekler, hayvan tüketiminden çok daha ekonomiktir.
Bundan dolayı neredeyse her yemeğimize süt, doğrudan veya dolaylı olarak girmiştir. Dünya çapında gurur duyduğumuz, evet bu bizim diyebileceğimiz yüzlerce gıdada süt mutlaka vardır.
Hayvanı kesip yemek, protein sorununuzu o gün için çözer ama yarın aç kalırsınız. Oysa süt mamulleri tüketilerek yıllarca protein, kalsiyum ve mineral sorunu çözülebilir.
Tüm bunlardan dolayı biz neredeyse her yemeğimize süt veya süt mamulü bir ürün katıyoruz. Yemeklerimizi bir düşünün, hangisinde süt veya dolaylı bir ürün yok?
Yoğurt, Dünya mirasına hediye ettiğimiz, günümüzde en faydalı görülen 3-4 besinden bir tanesidir, keza ayran. Bunlar klasik bildiklerimiz, ya bilmediklerimiz?
Mantı, Dünya mirasına bıraktığımız en önemli yiyeceklerden bir tanesidir. Buğday, un, hamur temelli olduğu için kalorisi yüksektir. Peki bunu, protein ve diğer minerallerle dengeleyen şey yoğurt ve baharatlardır değil mi?
Yoğurtsuz bir mantı olabilir mi? Hayır, Baharatsız, tereyağsız, sarımsaksız, asla.. Baksanıza menüye, ihtiyacımız olan her şey içinde var. Enerji için şeker, protein, mineraller, vitaminler, enzimler, koenzimler….
Sütlü Yemek Tarifleri
Süt ve süt ürünleri le yapılan yemekler
Sütleme
Sütleme, Cincile ve tavuk mantarı gibi uygun mantar çeşitlerinin süt karıştırılarak enfes çorbalara dönüştürülme hikayesidir..
Cincile ve Tavuk mantarı, aromaları çok güçlü olup, kolay kurutulabilen mantar çeşitlerindendir. Ocakta biraz su katılarak kısa bir süre pişirilirler, üzerine süt dökülüp kısa bir süre daha kaynatılır. sonra, gelsin tereyağı, acı taz biber ve diğer baharatlar.
Düşünsenize, protein 2 taraftan var, hem hayvansal hem bitkisel. Süt ve Mantar. Aroma çok acayip, koku, tat müthiş…
Kalori çok düşük, hamur yok, sırf, protein, elementler, enzimler… Harika bir çorba çeşidi. Yemek bir yana, koklarken mutlu oluyorsunuz. Mantarlı sütlemelerin tadı, lezzeti asla unutulmaz..
Düşük Kalorisi ve Yüksek Besin Değerleriyle
Cincile Mantarı
Bitkisel besinler arasında sağlığa faydaları ile ön plana çıkan mantarlar, neredeyse et ile eş değer protein içeriği ve bünyesindeki diğer aminoasitler nedeniyle oldukça besleyici bir gıdadır. Yağ ve karbonhidrat içeriği düşük olan mantar, proteinin yanı sıra lif, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı çok eskiden beri tıbbi amaçlı kullanılan besin, özellikle eski Çin’de geleneksel ilaçların yapımında sıklıkla kullanılırdı.
Halen ilaç yapımında antibiyotik özelliklerinden faydalanılan mantarlar, yüksek kimyasal içeriklerinden dolayı dikkatli kullanılması gereken besinler arasında yer alır. Yenilebilir mantarlar grubunda yer alan cincile mantarı, sağlığa faydalarının yanı sıra kendine özgü lezzetiyle de sofralarda yerini alır.
cincile mantarı faydaları
Cincile Mantarı Nedir?
Yaklaşık 5-10 santimetre uzunluğunda sap kısmına sahip olan cincile mantarı mavi cincile ya da mor mantar olarak da bilinir. Menekşe renge sahip olan mantarın şapka kısmı, mantar olgunlaştıkça kahverengiye dönüşür. A, K, D ve B grubu vitaminleri açısından oldukça zengin olan mantar çeşidi kendine has lezzetiyle dikkat çeker. Bunlara ek olarak bakır, çinko, demir, fosfor, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından da zengin olan cincile mantarı antioksidan bileşenler içerir. Kendine özgü keskin ve kuvvetli bir aromaya sahip olan mantar çeşidi, sert aromasından dolayı bazı kişiler tarafından tercih edilemeyebilir. Bu nedenle yemeden önce kaynatıp suyunun süzülmesi önerilir.
Lovastatin adlı bir bileşene sahip olan cincile mantarı bu maddenin kolesterolü düşürücü etkisinden dolayı kolesterol düşürücü ilaçların yapımında kullanılır. Konjuge linoleik asit ve beta glukogan gibi polisakkarit bileşenleri de bünyesinde bulunduran cincile mantarı özellikle meme ve prostat kanserinin önlenmesinde etkili bir rol oynar.
100 gram cincile mantarı yaklaşık olarak 22 kalori içerir. Oldukça düşük kalorili olmasına rağmen besin değerinin yüksek olması nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında önerilen bir besin olan cincile mantarı, kese kâğıdı içerisinde buzdolabında bir hafta süresince tazeliğini koruyabilir.
cincile mantarı nerede yetişir
Cincile Mantarı Özellikleri Nelerdir?
Cincile mantarının şapkası genellikle kahverengi, gri ve eflatun renklere sahiptir. Yenilebilir mantar çeşitleri arasında yer alan cincile mantarının plakları birbirine bitişiktir ve kenarlarında dalgalanmalar olabilir. Mantar sapının şapkaya doğru uzanan kısmında beyaz pudramsı yapılar bulunur. Eti grimsi mavi renge sahip olan besinin, kırılıp koklandığında yanık lastik kokusuna benzer bir koku salması cincile mantarının özellikleri arasındadır. Pratik bir şekilde ve kolayca temizlenebilen mantar, gövdesinden bükülerek kökünden koparıldıktan sonra bol su içinde bekletilir. Mantarın sap kısmı şişkin tabanlarından kesilerek yıkanır ve şapka kısmı bir fırça yardımı ile temizlenir. Temizleme işlemi bittikten sonra taze olarak tüketilmeye hazır hale gelir. Taze tüketiminin yanında kurutularak da kullanılabilir.
Temizlenen cincile mantarları hava sirkülasyonlu fırında kurutulduktan sonra cam kavanozlara alınır. Ağzı sımsıkı kapatılarak hava ve ışık geçirmeyen ortamda saklanabilir. Kurutulmuş mantarlar poşetlere alınarak buzlukta da muhafaza edilebilir. Mantarlar taze olarak buzdolabında saklanılmak istenirse küçük küçük parçalara bölünür. Parçalanan mantarlar tuzlu suda haşlanır ve haşlandıktan sonra süzülerek poşetlere alınır. Poşetlere konulan mantarlar buzdolabında ya da derin dondurucuda bir yıl saklanabilir.
Semt pazarlarında ve yöresel pazarlarda mevsiminde bulunabilen cincile mantarı internet üzerinden mantar yetiştiriciliği yapan firmalardan da satın alınabilir. 1 kilogram cincile mantarı fiyatı 25 lira ile 50 lira arasında değişiklik gösterir.
cincile
Cincile Mantarı Nerede Yetişir?
Anadolu’nun her bölgesinde yetişebilen cincile mantarı çürükçül bir mantar çeşididir. Özellikle köknar ormanlarında, iğne yaprakların oluşturduğu doğal örtü üzerinde yetişmeyi seven mantar çeşidi çayırlarda, yaprak ve gübre yığınları arasında doğal olarak bulunur. Birbirine yakın sıralar oluşturan cincile mantarları daireler halinde de yerleşebilir. Nisan ve mayıs ayları ile haziran ayı başına kadar yetişen cincile mantarı bazı yörelerde ekim ayına kadar bulunabilir. Küçük boyutlu olduğu için çok iyi kamufle olabilen bu mantar zor bulunur.
Ülkemizde Bolu ve Karaman’da cincile mantarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yenilebilir mantar türü olmasına rağmen bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Karın ağrısı, ishal, şişkinlik, gaz ve baş ağrısı gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir. Kronik hastalığa sahip olanların, gebe ve emziklilik dönemindeki kadınların cincile mantarı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Özellikle çiğ tüketildiğinde zehirleyici etkiye sahip olan cincile mantarının çocuklar tarafından tüketimi kontrol altına alınmalıdır.
cincile mantarı nerede yetişir
Cincile Mantarının Faydaları Nelerdir?
Yüksek antioksidan özelliğe sahip olan cincile mantarı, içeriğinde yer alan selenyum minerali sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca selenyum iltihaplanmayı da önleyici etkiye sahiptir.
Yüksek oranda D vitamini içeren mantar çeşidi, hücrelerin fonksiyonlarını düzenler, kemik, eklem ve dişlerin sağlıklı gelişimini sağlar.
Yüksek oranda lif içeren cincile mantarı, kan şekerinin aniden yükselmesini önleyerek insülin salınımını düzenler. Yüksek posa mide boşaltımını yavaşlatarak uzun süre tokluk hissi sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca kolesterolün düşürülmesinde ve tansiyonun düzenlenmesi de cincile mantarı faydaları arasında yer alır.
Cincile mantarı içeriğindeki C vitamini, lif , sodyum ve potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Yüksek oranda potasyum ve düşük oranda sodyum içeren mantar kalp hastalıkları riskini minimuma düşürür.
İçeriğindeki antioksidan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekleyen cincile mantarı hastalıklara yakalanma riskini minimuma düşürür.
İçeriğindeki chitin ve beta laktik bileşenleri sayesinde iştahın kontrol altına alınmasını sağlayan cincile mantarı kilo kontrolünün sağlanmasında etkin rol oynar.
Yüksek oranda demir içeren mantar çeşidi anemi hastalığının tedavisini destekleyici rol oynar.
Yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
cincile mantarı yemeği
Cincile Mantarı Yemeği Nasıl Yapılır?
Kendine özgü sert aroması ile mutfaklara farklı bir lezzet getiren cincile mantarı etli yapısından dolayı çeşitli yemeklerin yapımında yaygın olarak kullanılır. Keskin kokusundan kurtulmak için yemeğe koymadan önce birkaç dakika haşlanması gerekir. Haşlandıktan sonra suyu dökülerek salçalı yemeği ya da tereyağı ile sotesi yapılan cincile mantarı makarna sosları ve salataların içine eklenebilir.
Fırında içine kaşar eklenerek pişirilebilen cincile mantarının mangalda ızgarası da mükemmel bir lezzete sahiptir. Bunlara ek olarak cincile mantarı çorbası ve cincile mantarı böreği de yapılabilir. Bazı yörelerde cincile mantarı ile bazı otlar karıştırılarak gözlemesi yapılır. Beğeni ile tüketilen cincile mantarı yemeği için yarım kilogram cincile mantarı, 1 adet kuru soğan, 2 adet sivri biber, 1 çorba kaşığı salça, 2 adet domates, baharatlar ve sıvı yağ gereklidir.
Mantarlar bol su ile yıkanarak temizlenir. Temizlenen mantarlar geniş bir tencereye koyularak üzerine su eklenir ve birkaç dakika haşlandıktan sonra süzülür. Süzülen mantarlar bir kenara alınarak bekletilir. Bir tencere içerisine piyazlık olacak şekilde soğan doğranır ve hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra içine doğranmış biberler eklenir ve birkaç dakika daha kavrulur. Domateslerin kabukları soyularak küp küp doğranır. Doğranan domatesler salça ile birlikte tencereye ilave edilerek kavrulur. Kavurma işleminden sonra baharatlar ve mantarlar da eklenerek karıştırılır ve orta ateşte pişirilir.
Hiçbir katkı maddesi bulunmayan günlük süt, anne sütüne en yakın olan, en besleyici süt çeşididir.
Süt, hiçbir gıda maddesinin tek başına karşılamayacağı, vücudun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini içerir. Günde 1 litre günlük süt tüketerek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerin çok büyük bir bölümünü karşılayabiliriz.
Her gün mutlaka süt!
Hangi yaşta olursak olalım, sağlıklı beslenmek, yani vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri düzenli olarak alabilmek için her gün mutlaka günlük süt tüketmeliyiz.
Özellikle anne sütünden kesilen bebeklerin, çocukların ve bebek bekleyen hanımların günlük süt tüketmesi çok önemlidir.
Sütün yüzde 30’u kalsiyumdan oluşur. Bir litre günlük sütteki kalsiyum miktarı, günlük kalsiyum ihtiyacımızdan daha fazlasını karşılar.
Kalsiyum 35 yaşımıza gelene kadar kemik gelişimimize katkıda bulunur; 35 yaşından sonra ise osteoporoz, yani kemik erimesine karşı kemiklerin gücünü korumasını sağlar.
Süt içmek istemeyen çocuklarınıza mutlaka günlük süt içirin. Hoş kokusu ve lezzetiyle süt çocuklarımıza kendini mutlaka sevdirecektir. Ayrıca, görüntüsünü renklendirmek ve daha cazip hale getirmek için, sütün içine muz, çilek vb. katı meyveler atabilirsiniz.
Bunları Unutmayın!
– Bir bardak süt veya bir kase yoğurt ya da bir porsiyon peyniri mutlaka günlük olarak tüketmeliyiz.
ARAYIN GÜNLÜK ÇİĞ SÜT İŞYERİNİZE GELSİN
İletişim Bilgileri
Halil Rıfat Paşa Mahallesi Perpa Ticaret Merkezi A Blok Kat: 13 No: 2012 Şişli – İstanbul
info@akarsuciftlik.com
Instagram akarsuciftlik
+90 532 621 13 95
Trackbacks & Pingbacks
[…] TESTİ Cafe İletişim TESTİ Cafe GÜNLÜK SÜT […]
[…] GÜNLÜK SÜT […]
[…] TESTİ Cafe GÜNLÜK SÜT […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!