Karışık Salça Yuvarlak Tarla Domatesi Kamba Biberi
Karışık Salça Yuvarlak Tarla Domatesi Kamba Biberi
Karışık Salça
Karışık Salça Malzemeleri
Trakya Kamba Biberi (Bölgede Domates Biberi veya Kambi olarak da bilinir.),
Yuvarlak Tarla Domatesi,
Sızma Zeytinyağı,
Çankırı Kaya Tuzu,
Kamba Biberi;
Osmanlı döneminden günümüze miras kalan lezzetler arasında yer alan Kamba Biberi, atalarımızdan gelen aroması, özgün şekli, özgün yeşili ve kırmızısı olan hem turşu hem kızartmalık hem de salçalık olarak da kullanılabilen son derece lezzetli olan bir biberdir.
Kamba Biber, şekli itibariyle farklı görünebilir, ama genleri ile oynanmamış, olduğu gibi atalardan devralınmış tohumlardan fidelerin üretilmesi ve üretilen bu fidelerin ürüne dönüşmesi ile elde edilen tamamen doğal ve yerli bir çeşittir.
Yeşil bibere göre çok daha tatlı olan kırmızıbiber, uzmanlara göre tam bir ecza deposudur. İçerisinde bol miktarda C, K ve P vitaminleri barındıran kırmızıbiber sindirim sistemini düzenler ve hazmı kolaylaştırır. Midede gaz birikimini mide asidini önler, mide tembelliğini giderir. İshali engeller.
Kırmızıbiberin içerisinde bulunan capsaicin adlı madde meme, mide, mesane, karaciğer ve akciğer kanserlerinin engellenmesinde faydalıdır. Uzmanlar, prostat kanserinin önlenmesinde kırmızıbiberin çok önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedir. Romatizma ağrılarını azaltır, eklem iltihaplarını tedavi eder.
Stresi azaltarak sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Vücuttaki mikropları öldürmede oldukça etkilidir. Kolesterolü düşürür. Kan dolaşımını düzenler. Damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller. Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur ve böylece, insanda mutluluk hissini uyandırır, cinsel isteği kamçılayarak cinsel gücü arttırmaktadır.
Yuvarlak Tarla Domatesi;
Yüksek oranda C vitamini, beta karoten ve E vitamini içeren domates, kalp ve damar sağlığını korumak, kemikleri desteklemek ve kanseri önlemek için tavsiye edilen gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. Domateste bulunan likopen kalp ve damarlar için kritik önemi bulunan antioksidan desteğini sağlar.
Bunun yanı sıra, düzenli olarak domates tüketmenin kötü kolesterolü düşürdüğü yönünde bazı araştırma sonuçları bulunmaktadır. Domatesi veya her türlü sebzeyi robotta parçalamak besin değerini düşürür ve lezzetini olumsuz etkiler.
Trakya usulü Salça yapımı
Biberlerin geleneksel salçaya işlenmesinde uygulanan işlemler kısaca, yıkama, doğrama, ön kaynatma, birinci evaporasyon, ikinci evaporasyon (pişirme), pastörizasyon ve ambalajlama basamaklarından oluşmaktadır.
Yerli Ata Tohumundan elde edilen etli, tatlı, tam olgun, kırmızı Kamba biberi ve Yuvarlak Tarla Domatesi iki kez bol su ile yıkandıktan sonra doğrama işlemine alınır, saplarından ve biberler çekirdeklerinden ayıklanır, sonrasında krom çelik kazanlara alınıp odun ateşinde 2-3 saat kaynatılır.
Ardından salça çekme makinesine aktarılıp suyu ve posa kısmı ile çekirdek ve kabukları birbirinden ayrılır. Çekirdek ve kabukları alınan ve yoğun bir kıvama gelen biber ve domateslerden oluşan püre, 2. kez krom çelik kazanlara aktarılıp yaklaşık 8-10 saat boyunca sürekli karıştırılarak pişirilir ve salça kıvamına getirilir.
‘Kavurma’ olarak adlandırılan bu işlemden sonra %2 oranında Çankırı Kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilip kavurma işlemine 45 dakika daha devam edilir. Artık konserveleme işlemine hazır olan salçamız cam kavanozlara doldurulur.
Kapakları kapatılan kavanozlar su dolu kazanlara sıralanıp kapak vakumlama işlemi için 45 dakika kaynatılır ve sonrasında tamamen soğumaları için bekletilir. Depolanan salça kavanozlarımız siz değerli dostlarımızın siparişleri üzerine baloncuk naylon ile paketlenerek özenle kutulanıp kargoya teslim edilmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!