Robot Malzemeleri Türkiye’nin en iyi robot malzemeleri, robot teknolojileri firmaları Perpa’dadır. Her çeşit robot malzemesini Perpa’dan temin edebilirsiniz.
Robot Malzemeleri
Robot Malzemeleri Nelerdir
Robot yapımında kullanılan malzemeler oldukça çeşitli olup pek çoğu ürün kalitesine göre değişerek farklı görevlerde kullanılan robotlarda sıklıkla karşımıza çıkar. Robot yaparken tercih edilecek malzemelerin hem sağlam hem kolay kullanılması önemli bir husustur. Bunun yanı sıra, robot yapımında kullandığınız malzemelerin yapacağınız projeye ve eğer robot yarışmalarına katılmayı planlıyorsanız ve yarışmalarının kurallarına uygun olması gerekir.
Robot yaparken ihtiyaç duyulacak malzemeleri belirlerken, proje büyüklüğü, gereken zaman ve maddi imkanlar göz önünde bulundurulmalıdır. Robot yaparken alacağınız malzemeleri bu unsurları dikkate alarak belirlerseniz, projenizi daha kısa sürede hayata geçirerek hem vaktinizi hem de bütçenizi daha iyi kullanmış olursunuz.
Robot Malzemeleri
Robot Kontrol Kartları:
Robotun ana kontrol kısmıdır yani projenizin beynidir. Robotla ilgili olan tüm giriş ünitelerini algılayarak(sensörleri), kontrol kartınının çıkış ünitelerine(motorlara) aktaran sistemdir.
Robotların çalışması için yazılan programlar bu kısımda saklanmaktadır. Sizlere tavsiyemiz arduino tabanlı robot kartlarını kullanmanızdır. Bu kartların en büyük avantajları tek platform üzerinde hem kontrol devresine hemde motor sürücü devresine sahip olmasıdır, bu sayede basit ve hızlı bir şekilde elektronik kısmı halletmiş olursunuz. İsterseniz sadece arduino kontrol kartlarını’da kullanabilirsiniz. Bu kartların fiyatları ortalama olarak 15-90 TL arasında değişmektedir
Motor Sürücü Kartları:
Robotlarda öncelikle kullandığınız motorların maksimum çektiği akımı bilmeniz gerekmektedir. Bu akım değerine göre motor sürücü kartınızı seçmeniz gerekmektedir.
Genellikle robot motorları 1 ile 4 Amper arası akım çekmektedirler. Eğer yukarıda ki yerli üretim robot kontrol kartlarını kullanırsanız motor sürücü kartı kullanmanıza gerek kalmayacaktır, çünkü yukarıda ki yerli üretim kontrol kartlarının üzerinde motor sürücü devreleri bulunmaktadır. Bu kontrol kartlarını kullanmayanlar için fiyatları 10-150 TL arasında değişen motor sürücü kartlarını kullanabilirler.
Robot Sensörleri:
Robot projelerinizde sensörler aracılığı ile çevreyi birimleri algılamanızı sağlar. Robot projelerinin büyüklüğüne göre sensör sayısını çoğaltarak robotunuzu daha kapsamlı hale getirebilirsiniz. Sensör fiyatları ortalama olarak 1-150 TL arasında değişmektedir.
Sensör Çeşitleri
Aşağıda başlıca kullanabileceğiniz sensör çeşitleri yer almaktadır;
Çizgi – Cisim – Mesafe Sensörleri
Gaz Sensörleri
Voltaj-Akım Sensörleri
Sıcaklık-Nem Sensörleri
Işık-Renk Sensörleri
Diğer Sensörler
Kuvvet-Titreşim-Eğim Sensörleri
Biyometrik-Medikal Sensörler
Manyetik-Enkoder Sensör
Çoklu Sensör Kartı
Basınç-Pusula Sensörü
İvme-Jireskop Sensörü
Robot Motorları:
Robotlarda genellikle redüktörlü dc motorlar kullanılmaktadır. Ancak proje türüne göre Servo Motor ve Step Motorları kullanabilirsiniz. Projelerinizde kullanacağınız motorlar hız ve tork dengeli olmalıdır.
Program aşamasında robotun kontrolü zor olacağından dolayı aşırı yüksek hızda olan motorlardan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. En hızlı motora sahip robot en iyi robottur düşüncesi maalesef sizleri yanıltmaktadır, bu yüzden özellikle yarışmalarda sizleri başarıya ulaştıracak kontrol edebileceğiniz devirde motorları tercih etmelisiniz. Motor fiyatları ortalama olarak 5-1000 TL arasında değişmektedir.
Motor Çeşitleri
Aşağıda çeşitli projelerde kullanabileceğiniz motor çeşitleri yer almaktadır:
Redüktörlü Dc Motor
Step Motor
Servo Motor
Fırçasız Motor
Titreşim Motoru
Redüktörsüz Dc Motor
Robot Tekerlekleri:
Robotlarınızda ne kadar üst kalite malzeme kullanırsanız kullanın tekerleklerinizin zemine tutunması yeteri kadar iyi değilse başarılı bir proje ortaya koyamazsınız. Bu sebepten dolayı robotunuzun kaymaması için sürtünmesi yüksek sürtünmeye sahip tekerlekleri tercih etmelisiniz.
Yıllardır robot yarışmalarında derece alan ekiplerinin sırrı olan Bond Silikon Tekerlek ve Banebots Tekerlek şiddetle tavsiyemizdir. Buna ek olarak ise robotun 3.değme noktası olan sarhoş tekerlekleri de kullanmanız gerekecektir. Robot tekerleklerinin fiyatları ortalama olarak 3-25 TL arasında değişmektedir.
Robot Pilleri
Lipo Pil ve Şarj Aletleri: Robotlarda kullanılan piller önemli unsurlardan biridir. Sizde emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız lütfen kaliteli piller kullanmaya özen gösteriniz.
7.4 Volt ile 11.1 Volt arası voltaj verebilen ve 400mAh – 1300mAh arası akım verebilen pilleri tercih etmenizi öneririz. Lipo şarj aleti ise bütçenize göre 40 TL – 160 TL arasında değişmektedir.
Aşağıda robotlarınızda kullanabileceğiniz pil ve yedek malzemeler listelenmiştir:
Li-Po Pil
Konnektör ve Kablo
Güneş Pili
Şarj Aleti
Robot Gövdeleri:
Robotlar için bir çok farklı gövde tasarımları yapılabilir. Ancak size tavsiyemiz sitemizde yer alan özel tasarımlı robot gövdelerini tercih etmenizdir. Robot gövdelerinde motorları ve tüm ekipmanları sabitlemeniz için ihtiyacınız olacak tüm delikler eksiksiz bir şekilde yer almaktadır.
Robot Malzemeleri Nelerden Oluşur
Arduino
Robot Kitleri
Elektronik Kartlar
Sensörler
Raspberry Pi
Motorlar
Pil & Batarya
Tekerlekler
Seri Sonu – İndirim
Robot Gövdeleri
Mekanik Malzemeler
Drone ve Drone Malzemeleri
Orange Pi
3D Printer
Aparatlar
Araç Gereçler
BBC Mikro:Bit
CNC Malzemeleri
Elektronik Komponentler
Kitaplar
Kurs ve Eğitimler
LattePanda
Maker Ürünleri
Robot Malzemeleri ihtiyacınız olabilir, robot malzemeleri merkezi Perpa’dır. Robot Malzemeleri Satan Yerler
Trackbacks & Pingbacks
[…] :+90 212 210 51 76 GSM :+90 212 210 51 76 Web :http://www.f1depo.com E-Mail :info@f1depo.com ROBOT MALZEMELERİ ELEKTRONİK OTOMASYON BİLGİSAYAR BİLİŞİM YAZILIM ELEKTRİK ELEKTRONİK […]
[…] ROBOT MALZEMELERİ […]
[…] 210 93 54 Web :http://www.netmuh.com.tr E-Mail :info@netmuh.com.tr ELEKTRONİK OTOMASYON ROBOT MALZEMELERİ ZAMAN KONTROL SİSTEMLERİ PROJE VE MÜHENDİSLİK ELEKTRİK ELEKTRONİK […]
[…] 34384 Okmeydani Şişli İSTANBUL Web :http://www.robotistan.com E-Mail :info@robotistan.com ROBOT MALZEMELERİ ELEKTRONİK OTOMASYON BİLGİSAYAR BİLİŞİM YAZILIM ELEKTRİK ELEKTRONİK […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!